We kennen het allemaal: een doucheputje dat verstopt zit. Je kunt natuurlijk meteen professionele hulp inschakelen maar in veel gevallen is dat niet nodig. Met de volgende stappen ben je snel van je verstopping af zonder daarbij teveel te betalen. Geen dure of onvindbare gereedschappen: een ontstopper, een teiltje, soda, azijn, handschoenen en een zaklamp. Die verstopping is zo verleden tijd.

Een putje open maken
We beginnen bij het begin. Een doucheputje moet regelmatig schoolgemaakt worden aangezien haren en zeepresten zich op kunnen hopen onder het deksel. Haal het putje volledig uit elkaar en reinig de onderdelen stuk voor stuk. Kijk in de afvoer of zich daar proppen haar of andere voorwerpen bevinden en verwijder deze. Vervolgens pak je de ontstopper en pomp je een aantal keer stevig om verstoppingen bovenin de afvoer los te zuigen. Contoleer of het water doorspoelt.

Biologisch ontstoppen
Vervolgens gaan we de afvoer stevig reinigen met een vloeibare ontstopper. De supermarkt verkoopt een groot aantal ontstoppers die vaak slecht zijn voor het milieu en bovendien een hoop geld kosten. Met soda en azijn bereik je vaak hetzelfde dan niet een beter resultaat. Giet een glas witte wijnazijn in de afvoer en strooi er vervolgens een half glas soda op. Het mengsel zal spoedig schuimen waardoor de afvoer gereinigd wordt. Sluit de afvoer af met een deksel of dop en laat het mengsel een uur lang intrekken. Kook ondertussen een liter water en giet dit na een uur in de afvoer. Spoel de afvoer tot slot nog door met heet kraanwater om overige resten weg te spoelen.

Is het probleem nog steeds niet opgelost? Wellicht is er sprake van een totale verstopping en ligt het probleem bij de gemeente. Neem voor ernstige verstoppingen contact op met een loodgieter.

Laat een reactie achter