Levensduur expansievat

Als je een nieuwe ketel koopt of een volledig nieuwe centrale verwarming aanschaft, dan zal er ook een nieuw expansievat bij zitten. Deze vaten gaan gemiddeld niet zo lang mee als de rest van de centrale verwarming, zoals de ketel en de radiatoren en zal waarschijnlijk tussentijds wel een keer vervangen dienen te worden.

Functie expansievat

Een expansievat is bedoeld om de drukverschillen die in het systeem ontstaan, op te vangen. Omdat de leidingen van de centrale verwarming in een gesloten systeem zitten, kan de druk wel eens oplopen en dat is niet goed. Om de druk af te laten nemen, wordt het water naar het expansievat gevoerd, alwaar de drukverschillen opgevangen worden.

Hoe kies je het juiste expansievat?

Nu zul je wellicht denken, wat is er nu zo bijzonder aan een expansievat? Zijn deze dan niet allemaal hetzelfde? Dat is dus niet het geval. Op het oude expansievat staat aangegeven hoeveel liter het vat heeft en wat de druk is. Mocht dit nu niet meer leesbaar zijn, dan kun je ook zelf proberen te bepalen wat je nodig hebt.

Statische hoogte en vermogen van de ketel

Je kijkt eerst naar de statische hoogte om te kunnen bepalen welk expansievat je dient aan te schaffen. De statische hoogte wordt bepaald door te kijken naar de plaatsing van de hoogste radiator in huis en de plaatsing van de ketel. Als de ketel het hoogst hangt, dan is de statische hoogte 0. Je kijkt ook naar het vermogen van de ketel en zo kun je bepalen welk expansievat je nodig hebt. Een voorbeeld: als je uitgaat van een ketelcapaciteit van 25kW en een statische hoogte van 0 tot 5 meter, dan kies je voor een expansievat met een inhoud van 18 liter en een drukvermogen van 0,5 bar. Geldt dezelfde ketelcapaciteit, maar is de statische hoogte anders, omdat de cv-ketel veel lager hangt dan de hoogste radiator, dan kies je voor een expansievat met een inhoud van 25 liter en 1,0 bar. Je kunt zo zelf opzoeken welk vat je dient aan te schaffen.

Laat een reactie achter