Spoel je geregeld etensresten door jouw afvoer? Dan kan het zijn dat er op den duur een verstopping ontstaat. Dit is ook het geval wanneer je bijvoorbeeld vet of andere rommel door de afvoer spoelt. Dit kan zich namelijk op gaan hopen, waardoor water niet of nauwelijks meer kan passeren. Een verstopping is zodoende geboren. Is dit niet de eerste keer dat je met zo’n probleem te maken krijgt? Dan zorgt dit hoe dan ook voor frustraties. Wist je echter dat het betrekkelijk makkelijk is een verstopping te voorkomen? Wij zetten hieronder drie handige tips op een rijtje.

 

1. Gebruik de afvoer uitsluitend waar deze voor bedoeld is

Veel mensen spoelen hun bord na het eten schoon voordat zij deze in de vaatwasser plaatsen. Hierdoor komen er etensresten in de afvoer terecht. Om een verstopping te voorkomen, maak je jouw bord schoon boven de prullenbak. Zorg er daarnaast voor dat je geen andere rommel doorspoelt. Breng vet bijvoorbeeld naar een inleverpunt bij jou in de buurt en spoel geen maandverband door het toilet. Gebruik de afvoer dus alleen waar deze voor bedoeld is.

2. Plaats een zeefje in het afvoerputje

Ben je gewend om borden schoon te spoelen boven jouw afvoer? Dan doe je dit waarschijnlijk automatisch. Hierdoor is de kans op een verstopte afvoer natuurlijk ook een stuk groter. Er is gelukkig een oplossing, want je kunt een zeefje in het afvoerputje plaatsen. Dit zeefje vangt de grootste etensresten op. Nu is het enkel nog zaak om het zeefje geregeld te legen boven de prullenbak. Zodoende beperk je de hoeveelheid etensresten die in jouw afvoer terechtkomen.

3. Laat jouw afvoer jaarlijks doorspuiten

Lukt het je met behulp van bovenstaande twee tips alsnog niet om een verstopte afvoer te voorkomen? Dan kan een loodgieter jou van dienst zijn. Allereerst kan hij jou natuurlijk van tips en adviezen voorzien. Daarnaast kan hij jouw afvoer jaarlijks onder hoge druk doorspuiten met speciale apparatuur. Hierdoor verdwijnt alle aanslag uit de binnenkant van jouw afvoerstelsel. De kans op een verstopte afvoer wordt zodoende tot een minimum beperkt.