Het kan zijn dat de radiatoren in uw huis te weinig warmte geven en u de radiatoren wil vervangen voor een type met een grotere capaciteit of bijvoorbeeld een strakker design. Radiatorfolie kan helpen om meer warmte te creëren. Als dit niet helpt kunt u ervoor kiezen om de radiatoren in zijn geheel te vervangen. Dit is iets wat zorgvuldig moet gebeuren, maar u kunt dit in principe zelf doen. In dit artikel leest u hoe u te werk moet gaan bij het vervangen van een radiator.

Warmte van een radiator

Het is verstandig om eerst uit te rekenen hoe groot het te verwarmen vertrek is. De vuistregel is dat uw verwarming 75 W moet afgeven per m³ te verwarmen lucht. Er zijn online rekentools om een nauwkeurige berekening te maken van het vermogen dat de radiator moet hebben (deze houden ook rekening met bijvoorbeeld de temperatuur die u bereiken wil en de isolatie van de woning).

Stappenplan radiator vervangen

Stap 1: voorbereiding
Zorg ervoor dat de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact is en draai de radiator die u gaat vervangen open. Daarnaast draait u de andere radiatoren op dezelfde en hogere etages open.

Stap 2: water uit radiator
Leg handdoeken onder de radiatoren en laat het water uit de radiator lopen totdat deze leeg is. Dit kunt u zien door de afvoerkoppeling van de radiator open te draaien, er mag dan geen water meer uitkomen.

Stap 3: radiator eraf halen
Haal de radiator van de ophangbeugels af. Zorg ervoor dat u de radiator iets schuin houdt zodat er geen restanten vies water uit de radiator loopt.

Stap 4: leiding vervangen
Vervang indien nodig de leiding. Zorg er dan wel voor u de oude leiding niet te dicht bij het plafond, de vloer of de muur afzaagt. Lat ongeveer 4 cm ruimte over voor de knelfittingen.

Stap 5: radiator installeren
Hang de nieuwe ophangbeugels en hang vervolgens de radiator op. De radiator hangt net niet waterpas: de zijde met de radiatorkraan met enkele millimeters lager hangen dan de zijde met de ontluchtingsnippel.

Stap 6: radiatorkraan schroeven
Schroef de radiatorkraan aan de radiator. Om de schroefdraad wikkelt u eerst teflontape. Schroef vervolgens beide puntstukken met teflontape om de schroefdraad aan de radiatorkraan

Stap 7: afronden
Als u de leidingen vervangen heeft moeten deze nu aangebracht worden. Schroef de leidingen vast aan de radiatorkraan en zet de cv opnieuw weer aan en vul het bij. Zorg ervoor dat u het systeem goed ontlucht.

Als de radiator vervangen wordt door een ander model kan het zijn dat de leidingen ook aangepast moeten worden.

Zelf doen of laten doen?

Met dit stappenplan vervangt u zelf de radiatoren in uw huis. De nieuwe leidingen en de radiator moeten geverfd zijn met een hittebestendige radiatorlak. Als u er zelf toch niet uitkomt zijn er tal van professionals die u kunnen helpen bij het vervangen van een radiator.

Woont u in Gent en omstreken? Dan staat Loodgieter Gent – Loodgieterij Mertens voor u klaar om u kundig en snel van dienst te zijn.