Iedere radiator in uw woning beschikt over een ontluchtingskraantje. Sommige mensen weten precies waar deze zit, terwijl anderen er nog nooit van gehoord hebben. Op zich ook niet gek, want het ontluchtingskraantje zit niet altijd op een goed zichtbare plek. Zo komt het regelmatig voor dat het kraantje aan de zijkant van de radiator zit. U inspecteert uw radiator ongetwijfeld niet vaak en dan valt een ontluchtingskraantje natuurlijk ook niet op. Toch is het wel een belangrijk onderdeel van uw verwarmingssysteem. Om u het belang duidelijk te maken, vertellen wij u hier alles over het hoe en waarom van een ontluchtingskraantje.

Waarom heeft een radiator een ontluchtingskraantje?

Dit is ongetwijfeld het eerste wat u zich afvraagt wanneer u niet bekend bent met het ontluchtingskraantje. Eigenlijk is het antwoord heel erg simpel. Dit kraantje gebruikt u namelijk voor het ontluchten van uw verwarmingssysteem. Is dat nodig dan? Lang niet altijd, maar soms wel. Er kan namelijk lucht in uw installatie komen. Zo is een lekkage bijvoorbeeld een van de oorzaken van lucht in uw installatie. Daarnaast kan er tijdens het bijvullen van uw cv-ketel met water ook lucht in de installatie komen.

Wat zijn de gevolgen van lucht in uw verwarmingsstelsel?

Is het in één ruimte in uw woning aanzienlijk kouder dan in de andere? Dan kan dit duiden op lucht in de installatie. De kans hierop is zeer groot wanneer het om een verwarming gaat op de bovenste verdieping van uw woning. Lucht zoekt namelijk altijd het hoogste punt op. Wordt deze radiator helemaal niet warm en staat de radiatorknop wel volledig open? Dan durven wij wel te stellen dat er lucht in uw installatie zit. Het gevolg van lucht in uw radiator(en) is namelijk dat deze niet meer opwarmen. Heeft u niet alleen koude radiatoren, maar hoort u ook een tikkend geluid? Dan is er vrijwel zeker sprake van lucht in het systeem.

Hoe gebruikt u het kraantje?

Indien u lucht in uw systeem heeft, dient u dit eruit te halen. Hiervoor moet u ten eerste beschikken over een ontluchtingssleutel. Met deze sleutel kunt u het kraantje namelijk openen. Indien u gaat ontluchten, is het makkelijk een handdoek bij de hand te houden. Uit het kraantje kan namelijk ook water ontsnappen. Zodra dit gebeurt, moet u het ontluchtingskraantje weer sluiten. De lucht is dan uit de betreffend radiator. Begin altijd bij radiatoren beneden en werk uw radiatoren stuk voor stuk af. Krijgt u de lucht maar niet uit de installatie? Laat het ontluchten dan over aan een loodgieter.

Laat een reactie achter